Türk futbol tarihinin unutulmaz futbolcuların başında yer alan Metin Oktay 2 Şubat 1936 yılında İzmir’in Karşıkaya ilçesinde dünyaya gelmiştir.Oktay ailesinin sekiz kız çocuğu dünyaya gelmiş fakat beş kız çocukları vefat etmiştir.Babası makine işçisi,annesi ev hanımıdır.Metin Oktay okul hayatına Soğukkuyu ilkokulunda başlamış,babasının işinmden dolayı tayinleri İzmir ‘in Alsansak ilçesine çıkmıştır.Okul hayatına Alsancak ilkokulunda devam etmiş devamında lise öğrenimi İzmir İnönü Lisesinde devam etmiştir. Babasının isteği üzerine Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitüsü’ne kaydolmuş ve burada da mobilyacılık alanında eğitim almıştır. İlk kez futbolla tanışması lise yıllarında okul takımına katılmasıyla başlamıştır.
Metin Oktay futbol kariyeri 1952 yılında İzmir'in amatör takımlarından Damlacıkspor'la 8 numaralı formayla ter dökmeye başlamıştır. Bir maçta Damlacıkspor 4-1 kazanmış ve bu maçtaki 2 golü Metin Oktay attığı için, antrenörü tarafından 2,5 lira para ödülü almıştır. Bu para Metin Oktay’ın futboldan kazandığı ilk paradır.Damlacıkspor da 1 sezon geçirdikten sonra 1953 yılında Adnan Süvari'nin futbolcu-teknik direktör olarak görev yaptığı Yün Mensucat ile aylık 300 lira maaşla transferi gerçekleşti Yün Mensucat takımında ter dökerken birçok takımın ilgisini çekmiş ve Beşiktaş ve Adalet takımlarının tranfer çabaların sonuçsuz kalmıştır. 1954'te, 5.000 lira transfer bedeli ve aylık 500 liralık maaş karşılığında İzmir Prosyonel Ligi'nde mücadele eden İzmir ile profesyonel sözleşme imzaladı.
1954-1955 sezonunda gol kralı olmuş ve İzmir Profesyonel Ligi Şampiyonu olarak sezonu noktalamıştır.1955 yılında Galatasaray Metin Oktay’ı denemek maksadıyla Beşiktaş’a karşı oynatmış,bu maçta yöneticiler ve teknik direktör tarafında beğenildikten sonra ve Galatasaray’a transferi gerçekleşti.5 yıllığına Galatasaray kulübü ile anlaşan Metin Oktay’a Chevrolet otomobil hediye edilmiştir.Galatasaray takımında gol krallıkları yaşamış ve başarılı bir dönem geçirmiştir. Resmi anlamda Galatasaray formasını ilk kez İstanbulspor’a karşı giymiştir. 16 Ekim 1955’de ilk kez derbi maçına çıkmış ve Fenerbahçe’ye karşı mücadele etmiştir. Galatasaray’da oynadığı üç yıl boyunca İstanbul Profesyonel Futbol Ligi’nde gol kralı olmuştur.1959 yılında kurulan Milli lig’de gol krallıklarını kimselere kaptırmamıştır.
İlk kez Avrupa kupasında gol atan futbolcu olarak Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. 1961 yılında başarısından dolayı İtalya’nın Palermo takımına transfer olmuş ve bir sezon burada forma giymiştir. Takımda yaşadığı sakatlıklar ve uyum sorunundan ertesi yıl Galatasaray’a trasfer olmuştur.Galatasaray’a geri dönüşünden sonra Metin Oktay daha da alevlenmiş, fırtına gibi gollerine devam etmiş ve takımına dört kere Türkiye Kupası, iki kere Cumhurbaşkanlığı Kupası ve üç kez de lig şampiyonluğu yaşatmıştır. Galatasaray kulübünün çıktığı 324 lig maçında oynayıp 294 gol atmıştır. Her maç için ortalama 1,46 golü olduğu için en verimli futbolcu ünvanını da elde etmiştir.
1987-1988 sezonuna gelindiğinde Metin Oktay’ın gol krallığını Tanju Çolak 39 gol atarak kırmıştır. Ardından Hakan Şükür ise, 1996-1997 sezonunda bu rekoru egale etmeyi başarmıştır. Metin Oktay, 1955 yılında ilk kez mili takım forması giymiştir. 36 kez milli olan futbolcu, 19 gol atmıştır. Nihat Kahveci, Cemil Turan, Burak Yılmaz’dan sonra en golcü dördüncü milli takım oyuncusu olmuştur.
1959 yapımı Gönül Kimi Severse adlı filmde küçük bir rolde, kendisini canlandırmıştır.Yine bu filmde Millî Lig'in 1959 sezonunun final maçlarının görüntüleri de yer verilmiştir. 1965 yılında, senaryosu kendi yaşamı üzerine kurulan, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı Taçsız Kral filminde Ajda Pekkan,Gönül Yazar ve Ayten Gökçer ile başrol oynadı.
29 Ocak 1959 tarihinde, İzmir'de Oya Sarı ile evlendi. Aynı yıl içerisinde eski takımı İzmirspor'dan gelen transfer teklifini reddederek İstanbul'daki kulübü Galatasaray'da kalması sebebiyle eşinden ayrıldı. İkinci evliliğini 12 Mayıs 1965'te, İstanbul'da Servet Kardıçalı ile yaşadı. 9 Şubat 1966'da, çiftin Zeynep adını verdikleri bir kız çocuğu dünyaya gelse de doğumundan birkaç saat sonra yaşamını yitirdi. Cenazesi ise Şişli Camii'nde kılınan namazın ardından Edirnekapı da toprağa verildi. Daha sonraları çift, Rıfat Halil Pala adlı çocuk evlat edindi.Babası Hasan Oktay, 22 Haziran 1959 tarihinde vefat etti.
13 Eylül 1991 günü, sabah saat 4.15 sularında, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazasından sonra kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde vefat etti. Otomobili takla atan Oktay'ın çenesinin kırıldığı, sol kolunda kırıklar olduğu ve dalağının parçalanması sonucu iç kanama geçirerek hayatını kaybettiği belirlendi. Cenazesi Ali Sami Yen Stadyumu ile Milliyet gazetesinin binasının önünde düzenlenen törenlerin ve Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Topkapı'daki Kozlu Mezarlığı'na defnedildi.